woodSheer boligkompleks
arkitektur og design
21586
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21586,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.1,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.0.3,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.5,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

woodSheer boligkompleks

Multiple housing units in 3+1 (in recess) floors capable of hosting 18 students in 440 sq.m. of primary use. The main building system is concrete structure with ribbed floors made of Zoellner slabs in order to achieve wide spacious and functional space inside the building. Exterior walls  are made of brick infill plastered on both sides. Student units within double height spaces are  made of steel lightweight structure (mezzanine) with gypsum board paneling on the interior. The  epidermis of the building consists of Plato®Wood elements (innovative and environmental friendly technology of improved wood, PlatoWood is marked with ecologic signature)

The intention behind the design of the eco-housing for students is to integrate into the contemporary urban fabric of the city a sustainable “wooden curtain” that will selectively hide and reveal to the observer the associative characteristics of the program. The housing and communal facilities comprise of 454 sqm in a gross building volume of 2000 m3, with footprint area of 144 sqm, conceived as a woodsheer effect created by vertical wooden elements which at the same time consist the breathing epidermis of the building. The result is the participation of the new structure into the urban landscape by competing its projection with the rest setting through its simplicity and visual clarity.

Date

October 7, 2013

Category

arkitektur, byforming, urbanisme